|
2. ForordI denne handleplan redegøres der nærmere for, hvordan vandplanerne for Vandområde 1.5 Randers Fjord og 1.6 Djursland og deres indsatsprogrammer vil blive realiseret indenfor Norddjurs Kommunes geografiske område på land og for den kystnære del af vanddistriktet.
Norddjurs Kommune skal, i lighed med landets øvrige 97 kommuner, udfærdige en handleplan på baggrund af statens vandplaner. Danmark er inddelt i 23 vandoplande, og staten har udarbejdet en vandplan for hver af dem. Vandplanerne er en helt ny plantype med en seksårig planperiode (2009-2015, 2015-2021 og 2021-2027). De statslige vandplaner erstatter regionplanernes retningslinier på vandområdet. Denne første kommunale handleplan vil være gældende frem til næste planperiode, der efter miljømålsloven skal indledes senest den 22. december 2015.
Kort med angivelse af Vandopland 1.5 Randers Fjord og 1.6 Djursland er vist med en blå streg. Ved udarbejdelse af vandhandleplanen har der været samarbejde med Syddjurs Kommune og Randers Kommune.
Vandoplandene går på tværs af kommunegrænser og Norddjurs Kommune har derfor indgået et samarbejde på tværs af kommunegrænsen mellem Syddjurs Kommune og Randers Kommune.
Ud over samarbejdet med kommunerne har Norddjurs Kommune også indgået i et samarbejde med Gudenåkomitéen, der repræsenterer 13 kommuner i oplandet til Randers Fjord.
Handleplanen er udarbejdet med hjemmel i bekendtgørelse om kommunalbestyrelsens vandhandleplaner (bekendtgørelse nr. 1219 af 15. december 2011), som er udarbejdet i medfør af § 31 a, stk. 3 i miljømålsloven. Ifølge bekendtgørelse nr. 1219 om kommunalbestyrelsens vandhandleplaner, skal handleplanen indeholde:
Handleplanen må ikke stride imod vandplanerne.
Forslaget til den kommunale vandhandleplan skal senest 6 måneder efter vandplanens offentliggørelse sendes i offentlig høring med en høringsperiode på mindst 8 uger. Kommunen tager derefter stilling til de indkomne høringssvar og vurderer, om handleplanen skal ændres inden den vedtages senest et år efter vandplanernes vedtagelse.
Figur 1: Tidslinie fra de statslige vandplaners vedtagelse til den kommunale vandhandleplans vedtagelse.
For samtlige statslige vandplaner er der foretaget en strategisk miljøvurdering. Efter loven om miljøvurderinger af planer og programmer § 3, stk. 2, gælder, at hvis planer og programmer alene indeholder mindre ændringer, skal der kun gennemføres en miljøvurdering, hvis planen på grundlag af kriterierne i lovens bilag 2 må antages at kunne få en væsentlig påvirkning på miljøet. Hvis handleplanen alene gengiver den statslige vandplans foranstaltninger, er der ikke tale om en ny plan. Er der imidlertid tale om ændringer eller præciseringer i handleplanen i forhold til den statslige vandplan, er planen omfattet af lov om miljøvurdering af planer og programmer. Den giver kommunen mulighed for at træffe afgørelse om undtagelser - jævnfør lovens § 3, stk. 2, og kan finde anvendelse, hvis betingelserne herfor er opfyldt.
Da Norddjurs Kommunes vandhandleplan alene gengiver den statslige vandsplans foranstaltninger, skal den ikke miljøvurderes i henhold til lov om miljøvurderinger af planer og programmer (lovbekendtgørelse nr. 936, 2009).
|